Sunday, October 24, 2010

4. nädala individuaalne töö: tiigriraamat ja mõistekaart - kas kingituseks hea?

Mina olen mõistekaarti õppetöös kasutanud juba aastaid ja kindlasti kasutan edaspidigi. Eriti hea on seda kasutada integratsiooni kursusel, kus 100% õpilastest on mitteeestikeelt kõnelevad õppijad kuid soov on neil õppida nii eesti keelt kui ka erila.
Aga mis see mõistekaart siis on? Väga kena selgituse on LeMillis pakkunud Malve Zimmermann ja Hans Põldoja. Vaata lingi alla.
Mõistekaardi tegemiseks võib kasutada lihtsat paberit või teha valik hulgaliselt pakutavate programmide hulgast. Mina kasutasin mõistekaarti tegemiseks http://www.bubbl.us/, mida kasutasin esimest korda. Välja kukkus ta siin ja praegu just selline. Kindlasti minu mõistekaart aja jooksul muutub, midagi tuleb juurde ja midagi võibolla kustutan hoopiski ära.

Tiigriraamat tuletas jälle meelde, et igal asjal on nii head kui vead, olgu ta siis nii tore ja ilus kui ise mõelda oskad ning välja paistab. Tuleb olla teadlik nii positiivsetest kui ka negatiivsetest külgedest, vastasel korral on hiljem pettumus suur...

1 comment:

  1. See Malve ja Hansu lühikirjeldus mõistekaardi-tehnika kohta on pisut napivõitu ja jätab mõned olulised aspektid rääkimata. Soovitan veel kahte allikat mõsitekaardihuvilisele:
    1) tuleval kevadel toimuva kursuse "Mõistekaart õppetöös" materjalid http://moistekaart.wordpress.com/lugemismaterjal/1-nadal/
    2) Priit Reiska peatükk Tiigriõppe raamatus: http://www.htk.tlu.ee/tiigriope/index.php?title=Mõistekaardid_IKT_abil

    ReplyDelete