Sunday, March 25, 2012

Mõistekaart õppetöös 3. nädal

Kolmanda nädala ülesandeks valisin ühe valdkonna mõistebaasi korrastamise. Valdkonnaks valisin aianduse ning püüdsin mõistekaartil välja tuua aiandusega seotud põhimõisted. Mõistekaarti koostamiseks kasutasin CmapTools'i. Loomulikult võib iga, minu poolt väljatoodud aianduse põhimõiste kohta tuua välja omad, kitsama valdkonna mõisted.

2 comments:

  1. Hakatuseks kena, aga oleksin siinkohal oodanud pisut põhjalikumat mõistekaarti, kus esineb rohkem seosetüüpe ja alajaotusi. Tavaliselt kasutatakse põhimõistete kaardistamisel seoseid nagu "kuulub", "jaguneb", "alamliigid on", "tunnused on". Tavaliselt on ideekaardid tähe-kujulise ülesehitusega, mõistekaardid koosnevad "saarekestest", mis ideaalis on omavahel ühendatud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lugedes õppematerjale (valdkonna mõistebaasi korrastamine) ja tutvudes näiteks pakutud pildi ning juurde lisatud selgitava tekstiga "Arvestage, et ontoloogia esitamisel mõistekaardina kehtivad olulised piirangud seosetüüpidele, lubatud on piiratud arv seosetüüpe..." jäigi mulje, et valdkonna mõistebaasi korrastamisel ongi mõistekaart pinnapealne kuna korrastatakse mingi valdkonna mõisteid ning nende sisusid ei avata.

      Delete